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INFORMATION SHEET 

REGARDING THE REQUIRED 

OATHS OF OFFICE 

Q. What oath is required for new board members? 

A: There actually are two oaths — one verbal and one written — that new board members must 

take. The verbal oath is found in Section 228 of the Kentucky Constitution. An official qualified 

under KRS 62.020 (see below) must administer this oath by having the board member repeat after 

the official. The official must then certify in writing that the oath was administered, and this 

certification must be filed with the Office of the County Clerk. A separate written oath is set out 

in KRS 160.170. This oath may be prepared as a form document to be completed and signed by 

the board member and then notarized. The executed document must be maintained as an official 

board record. 

Q. Who may administer the Constitutional oath to new board members? 

A: KRS 62.020 requires that this verbal oath be administered by an active, retired, or senior status 

state justice or judge; any active, retired, or senior status federal judge with Kentucky jurisdiction; 

any member of the Kentucky General Assembly; any county judge executive; notary public; clerk 

of a court; or justice of the peace within the county of the board member. 

Q.  How does the official certify that s/he administered the Constitutional oath? 

A: The official administering the oath must certify in writing that s/he administered the oath. This 

document should state the official's name and title, the name of the board member to whom the 

oath was administered and the date of administration of the oath and should be signed and dated 

by the official. This document should then be filed in the Office of the County Clerk, pursuant to 

KRS 62.020. 

Q. Who must take these oaths? 

A: Newly elected or appointed board members must take both oaths. This includes not only 

members that are new to the board itself, but also members who are reelected for additional terms 

and members elected or appointed to fill an unexpired term. 

Q. When is the earliest time an elected board member may take the Constitutional 

oath? 

A: The oath may be administered at any time following issuance of certificates of election by the 

county board of elections. See KRS 118.425(2) and OAG 79-606. 
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Q. Where may the Constitutional oath be administered? 

A: The law does not contain limitations on where the oath may be administered. OAG 78-707. 

Specifically, there is no requirement that a board member must be sworn in at a board meeting. 

Q. When should an elected board of education member take the Constitutional oath 

and execute the written oath? 

A: KRS 62.010(2) provides that the Constitutional oath is to be taken on or before the day an 

elected officer's term of office begins. KRS 160.170 says that the written oath should be signed 

before the board member assumes his or her duties. It is therefore recommended board members 

for the 2020 election cycle take the oaths on or before Monday, January 4, 2021. See KRS 

160.200(2). There are Opinions of the Attorney General and case authorities that say the 

Constitutional oath may be taken a reasonable time after a term commences where there is a 

reasonable excuse for the delay. OAG 78-50, OAG 90-139, Lewin v. Town of Ft. Mitchell, 147 

S.W. 922 (1912). The Office of the Kentucky Attorney General reiterated this rule in OAG 13-

003 (city council member was authorized to take oath two days after commencement of term due 

to illness). Consultation with board counsel is advisable in the event school leaders intend to rely 

on these authorities. 

Persons elected to fill unexpired terms, such as board members previously appointed to fill a 

vacancy who successfully run  to serve out the remainder of the subject term or other persons 

elected to an unexpired term,  should take the oaths of office and assume office immediately upon 

certification of election results by the county board of elections. KRS 118.775; KRS 160.190. 

(UPDATE - December 2020) 

Q:  May the oaths of office be managed virtually? 

A:  Yes. With respect to the oral oath of office, the Kentucky Attorney General opined in OAG 

20-17 that “[b]ecause the text does not prohibit it, the oath of office required by KRS 62.010, may 

be administered by virtual means.” Also separate legislation that applies during the pending 

emergency, provides that the written oath may be dealt with remotely because Section (11) of SB 

150 allows for notarization of documents in counterparts via video teleconference.   

 

 


